Ondersteuning van kinesiotape bij een fysiotherapeutische behandeling

Kinesiotape

Kinesiotape

Wat is kinesiotape?
Kinesiotape is een elastische, katoenen tape, vaak met anti-allergische eigenschappen. De tape heeft een gelijkaardige rekbaarheid als de huid (namelijk 140%), maar is slechts rekbaar in één richting (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dynamic Tape). De lijmlaag op de tape wordt geactiveerd door lichaamswarmte, waardoor de tape vaak meerdere dagen kan gedragen worden en het relatief goed bestand is tegen bijvoorbeeld water.

Wat doet kinesiotape?
Voor de meeste toepassingen van kinesiotape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid ten opzichte van de huid. Wanneer de tape immers wordt aangebracht terwijl de huid op rek gebracht is, zorgt de tape ervoor dat de huid wat wordt opgeheven bij het ontspannen van de spier (goed aangebrachte tape herken je daarom vaak aan de ribbeltjes die verschijnen, de zogeheten convoluties). Het belangrijkst effect van deze welvingen is dat er meer ruimte ontstaat in de onderhuid, wat de doorstroming van bloed- en lymfevaten stimuleert.

Door een verbetering van de circulatie en een afname van de druk (meer ruimte = minder druk) ontstaat al snel pijndemping. Door een afname van de pijn, kun je sneller en beter bewegen, wat het genezingsproces alleen verder bevordert. In tegenstelling tot gewone tape werkt kinesiotape dus voornamelijk beweging bevorderend, waar rigide tape (bv bij een verzwikte enkel) eerder wordt aangebracht om beweging te beperken. Vanuit de filosofie van het Medical Taping Concept is het bevorderen van de fysiologische bewegingen alleen maar bevorderend voor het herstel van de weefsels.

Toepassingen van kinesiotape
– (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten.
– Stimuleren van spieren die niet sterk genoeg zijn.
– Spierontspanning van stijve spieren.
– Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfarm).
– Preventie van spieren en gewrichten bij overbelasting.
– Correctie van de lichaamshouding of standsverandering van een gewricht.