Herstel na een operatie, ongeval of ziekte

Revalidatie

Revalidatie

Fysiotherapeutische revalidatie
Na een operatie of ongeluk kan het zijn dat je beperkt ben in je dagelijkse activiteiten door pijnklachten. Ook revalidatie bij chronische klachten kan zorgen voor een verbeterde belastbaarheid van het lichaam en een afname van (pijn)klachten. Fysiotherapie kan helpen bij de revalidatie van de pijnklachten en/of beperkingen.
Hieronder staan een aantal voorbeelden van operaties en klachten waarbij fysiotherapeutische revalidatie nodig kan zijn:
– Een operatie voor een (omgekeerde) nieuwe schouder
– Een knie of heup operatie, zoals bijvoorbeeld een nieuwe kruisband, meniscus of een nieuw gewricht
– Stenose, eventueel na een operatie
– Hernia operatie
– Klachten na een ongeval, zoals bijvoorbeeld een whiplash
– Chronische pijnklachten na bijvoorbeeld een ziekteperiode
– Na een beroerte
– Na corona

Intake en onderzoek
Als je bij ons een afspraak maakt voor revalidatie, dan zullen we tijdens een eerste afspraak een intake doen. Tijdens de intake bespreken we de oorzaak en aard van de klachten die je tijdens je dagelijkse activiteiten ervaart. Daarnaast overleggen wij wat je door middel van fysiotherapie zou willen bereiken. Hierna zullen we een onderzoek doen om te kijken wat je klachten precies zijn, en wat hiervan de oorzaak is. Daarna zullen we aan de hand van het onderzoek en het protocol voor de revalidatie het behandelplan opstellen.

Behandeling
Aan de hand van de intake en het onderzoek zullen we in overleg een behandelplan opstellen en bespreken. Uitleg van het klachtenbeeld, verwacht herstel en het bespreken van herstelbelemmerende factoren is een belangrijke start van de behandeling. Vaak is het vergroten van de belastbaarheid door middel van oefentherapie en beweegadvies onderdeel van de revalidatie. Daarnaast is er ook mogelijkheid om gebruik te maken van de oefenzaal. Ook kan behandeling op de behandelbank, zoals mobilisaties, massage of (kinesio)tape helpen bij het verlichten van de klachten. Regelmatig zullen we meten of de behandeldoelen bereikt worden, of dat deze eventueel moeten worden aangepast.