Sportblessures – Fysio de Werf – Zaandam

Sportblessures

Sportblessures


Sportblessures
Pijnklachten tijdens of na het sporten kunnen heel vervelend zijn, omdat dat kan betekenen dat je je favoriete sport een tijdje niet kunt uitvoeren. Soms geven deze klachten ook pijn bij het dagelijkse leven. Een fysiotherapeut kan je helpen om weer snel te revalideren, zodat je weer pijnvrij je dagelijkse activiteiten en sport kan gaan uitvoeren.

De oorzaken van een sportblessure
Tijdens het sporten kan een verkeerde stap of beweging al snel een blessure veroorzaken. Dit kan ook gebeuren wanneer je tijdens het sporten je gewrichten, spieren of pezen op een verkeerde manier belast, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Misschien heb je een verkeerde houding tijdens het sporten of is de opbouw van de training niet geschikt voor jou. Ook het dragen van verkeerde schoenen kan een sportblessure opleveren.

De symptomen en gevolgen van een sportblessure
Er zijn veel verschillende sportblessures, elk met andere symptomen en gevolgen. De meest voorkomende blessures zijn:
 Enkel blessure, zoals een verstuikte enkel
 Knie blessure, zoals een kruisband of meniscus blessure
 Been blessure, zoals een zweepslag
 Voet blessure, zoals hielspoor
 Schouder blessure, zoals een peesontsteking
 Elleboog blessure, zoals een tenniselleboog
Het is belangrijk om na een blessure voldoende rust te houden en de (sport)belasting weer langzaam op te bouwen. Als je dit niet doet, dan kan een nog niet herstelde spier of pees verder beschadigen.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een sportblessure?
Fysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in klachten tijdens of na het sporten. Zij weten hoe het lichaam tijdens een (sport)belasting gebruikt moet worden, en hoe je geblesseerd kan raken. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van verschillende behandelmethodes zoals oefenprogramma’s en kinesiotape. Door het uitvoeren van een persoonlijk oefenprogramma kan de belastbaarheid van het lichaam weer zo snel mogelijk worden opgebouwd, en is er minder kans op terugkomen van de pijnklachten.